top of page
Search

Η Αιτία των Ασθενειών (Μέρος Β) –Αυτοάνοσα νοσήματα και φλεγμονές

Με τον όρο φλεγμονή αναφερόμαστε σε μια ανοσολογική άμυνα του σώματος που πραγματοποιείται έναντι τραυματισμού, λοίμωξης ή αλλεργίας. Η αλήθεια είναι ότι η φλεγμονή στο σώμα μας ενώ έχει καλή «πρόθεση», μπορεί να εξελιχθεί και σε καλή και σε κακή. Καλή γιατί το προστατεύει και το θεραπεύει, εάν για παράδειγμα κοπούμε. Η διαδικασία της φλεγμονής τότε θα συντελέσει στην επούλωση. Αν όμως είναι παρατεταμένη μπορεί να γίνει κρυφή και να προκαλέσει φθορά στους ιστούς, κάτι που θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.


Ας δούμε όσο πιο απλά γίνεται τι συμβαίνει μέσα σε ένα σώμα όταν δημιουργείται μία φλεγμονή.

Το πρώτο πράγμα που αισθάνεται, είναι ότι στην κυριολεξία έχει πάρει φωτιά. Οι «φλόγες» εξαπλώνονται γρήγορα (ιδιαίτερα όταν μαζί τους συμμαχεί κι ένας «τοξικός αέρας») κι απενεργοποιούν τις αρθρώσεις προκαλώντας αρθρίτιδες, χαλούν το δέρμα προκαλώντας δερματίτιδες, επηρεάζουν το στομάχι προκαλώντας γαστρίτιδα, ενώ μπορούν να προκαλέσουν, ακόμα και καρδίτιδα.


Τα τοπικά χαρακτηριστικά της φλεγμονής είναι η αύξηση της τοπικής αιματικής ροής, η μετανάστευση των λευκών αιμοσφαιρίων, και η απελευθέρωση των χημικών ουσιών από τα προσβεβλημένα κύτταρα, που με τη σειρά τους δημιουργούν: ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα, άλγος, και απώλεια λειτουργικότητας του τμήματος του σώματος.

Συστηματικά, η φλεγμονή μπορεί να δημιουργήσει πυρετούς, αρθραλγίες και μυαλγίες, αλλά και γενικευμένα χαρακτηριστικά όπως, δυσλειτουργίες οργάνων και καταβολή.


Η φλεγμονή, είναι κι ένας από τους βασικότερους μηχανισμούς μη ειδικής άμυνας για να προστατευτεί το σώμα από την εισβολή ξένων μικρο-οργανισμών, ενώ τέλος υπάρχουν και περιπτώσεις που προκαλούνται φλεγμονές χωρίς την ταυτόχρονη ύπαρξη τραύματος ή ξενιστή. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας αρχίζει και επιτίθεται σε κύτταρα του οργανισμού μας χωρίς να υπάρχει πραγματικός «εισβολέας». Τότε αναφερόμαστε σε αυτοάνοσες φλεγμονές που επηρεάζουν κατά πολύ όλη τη φυσιολογία του σώματος και προκαλούν τόσο τοπικό, όσο και ολιστικό πόνο.

Η διατροφή είναι η μόνη που μπορεί να αποτρέψει ή και να εξαφανίσει τα συμπτώματά τους, καθώς η φύση είναι εξοπλισμένη με φυσικά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που λειτουργούν σαν ασπίδα για τον οργανισμό μας!


Η αλήθεια είναι ότι σε έναν υγιή οργανισμό, η κύρια αιτία της φλεγμoνής είναι η κακή διατροφή, η οποία αποτελείται από «επεξεργασμένα τρόφιμα» και «κακές εντυπώσεις». Το σώμα μας αποθηκεύει αυτές τις τροφές ως κολλώδεις ουσίες στο αίμα και στους ιστούς. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα όμως δεν αναγνωρίζει αυτές τις ουσίες και έτσι προσπαθεί να τις καταπολεμήσει σε μια προσπάθεια να τις αποβάλλει. Κι η προσπάθεια αυτή του οργανισμού δεν είναι άλλη από τη φλεγμονή.


Όταν μάλιστα αυτό συμβαίνει σε έναν οργανισμό ο οποίος έχει αδυνατισμένο κι ακίνητο λεμφικό σύστημα, που θα πει σε απλή γλώσσα, λεμφικό το οποίο δεν φιλτράρεται από τα νεφρά, τότε η δημιουργία μόνιμων φλεγμονών αρχίζει να καίει ολόκληρο το σύστημα υγείας του ανθρώπου!


Έτσι κάπως, καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει αυτοάνοσο νόσημα που να μην οφείλει τη γέννησή του σε έναν και μόνο λόγο: στην έλλειψη φιλτραρίσματος της λέμφου από τα νεφρά που οδηγεί στη δημιουργία μόνιμων φλεγμονών, και στην ταυτόχρονη εισροή «κακής και άχρηστης τροφής»! Η αιτία των αυτοάνοσων δηλαδή είναι η κακή λειτουργία του αποχετευτικού μας, σε συνδυασμό με τον υποσιτισμό σε καλές εντυπώσεις και αλκαλικές τροφές. Καθαρό αίμα σημαίνει καθαρή τροφή και ανίκητο κύτταρο. Δυνατό λεμφικό σύστημα όμως θα πει ικανότητα να αποδιώξω κάθε τι τοξικό από μέσα μου.


Το λεμφικό μας σύστημα αποτελεί το αποχετευτικό μας σύστημα. Αν λοιπόν αυτό δεν φιλτραριστεί από τα νεφρά για να απομακρυνθούν οι τοξίνες διαμέσου τους, έξω από το σώμα, τότε θα πνιγούμε στις ακαθαρσίες μας και στις φλεγμονές που αυτές θα μας δημιουργήσουν! Και από αλκαλικοί άνθρωποι θα γίνουμε όξινοι. Και φυσικά, άρρωστοι και αποδυναμωμένοι.


Τα οξέα στη συνέχεια θα καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμά τους: οστά, αρθρώσεις, ζωτικά όργανα, ιστούς αρτηρίες, δέρμα κλπ. Και δεν υπάρχει πιο γόνιμη γη για ιούς και βακτήρια, από μια όξινη γη. Η αφιλτράριστη από τα νεφρά μας λέμφος που έχει ως αποτέλεσμα το πλεόνασμα των οξέων εντός μας, δημιουργεί αυτοάνοσες καταστάσεις, κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γνωρίσει η δυτική ιατρική πριν προσεγγίσει οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας.

Για να φιλτράρει τη λέμφο ο νεφρός χρειάζεται πρωτίστως αλκαλική διατροφή, φρούτα και λαχανικά, χρειάζεται ήπια και συστηματική άσκηση (που βοηθάει τον οργανισμό μας να παράγει νιτρικό οξείδιο (NO), μια ισχυρή αντιφλεγμονώδη ουσία, αλλά και να κινηθεί η λέμφος) χρειάζεται μια βόλτα στην παραλία για την εντύπωση θετικών εικόνων, ένα καλό βιβλίο, το αγαπημένο μας τραγούδι ή μόλις 10 λεπτά διαλογισμό την ημέρα. Χρειάζεται καθαρό νερό, αντιοξείδωση και συστηματική νηστεία.


Πολλές έρευνες που έχουν μελετήσει τη σχέση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας έχουν δείξει ότι το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Το παρατεταμένο και μη επικοδομητικό άγχος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο αίμα μας, ιδιαίτερα της κορτιζόλης. Πολύ κορτιζόλη στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα φέρνει επίσης το σώμα σε φλεγμονώδη κατάσταση.


Για να μειωθεί η κορτιζόλη χρειάζεται ρηχή και ήρεμη αναπνοή, αλλά και η εν γένει σπουδή της. Όπως μια συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει το ρυθμό της αναπνοής μας και κατ’ επέκταση την ορμονολογική μας ταυτότητα εκείνη τη δεδομένη στιγμή, έτσι και ο ρυθμός της αναπνοής είναι σε θέση να αλλάξει τη συναισθηματική μας κατάσταση και την ορμονολογική μας ταυτότητα.


Μικρές συνήθειες επίσης βοηθούν την κινητοποίηση της λέμφου (μην ξεχνάμε πως τα δύο πιο σημαντικά υγρά του σώματος είναι η λέμφος και το αίμα, κι ενώ για το αίμα ευτυχώς υπάρχει η καρδιά ως αντλία κινητοποίησής του, στη λέμφο κατά κανόνα μόνο η κίνηση του σώματος -απουσία αντλίας- επιτυγχάνει τον ίδιο σκοπό).

Εναλλάσσοντας κρύο και ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μπάνιου καταφέρνουμε την κίνηση στο λεμφικό. Τρίβοντας ήπια με λούφα το δέρμα μας, ή περπατώντας σωστά, καταφέρνουμε επίσης το ίδιο. Πίνοντας βοτανικά αφεψήματα τσουκνίδας, ταραξάκου και μαϊντανού, ή αντιοξειδωτικούς χυμούς όπως νόνι, αλόης, γκράνμπερι ή ροδιού.

Αλλά και η ενίσχυση των επινεφριδίων (όπου εκεί μια διαφορετική και λίγο μεγαλύτερη ιστορία, αυτή της κόπωσής τους από τους καφέδες και τα λοιπά χημικά δεκανίκια, είναι σε θέση να προσβάλλει την υγεία του οργανισμού ανεπανόρθωτα) ενεργοποιεί τη λέμφο.


Και ο σωστός ύπνος και η ευρεία θέαση της ζωής.

Comentarios


bottom of page